dinsdag 26 april 2016

Indigo, Shibori and some Sashiko

Met de indigo en shibori werkstukken van vorige zomer heb voor de markt een viertal kussens gemaakt.
Ik verf altijd met oude lakens die ik koop bij de Emmaus kringloopwinkels. De oude Franse lakens zijn vaak gemaakt van een linnen-katoen binding , soms zelfs met een hennepdraad erin. Mooie stevige lakens , vaak nooit gebruikt en geel op de vouwen van het in de kast liggen.  Veel hebben nog geborduurde monogrammen.
Soms zonde om te verknippen.....
Je kunt ze natuurlijk ook als tafellaken gebruiken of er een dekbeddenhoes van maken , zoals ik gedaan heb. Als je in Frankrijk bent  deze zomer ga eens rondkijken bij een Emmaus. Er is er altijd wel eentje in de buurt. Op de site van de Emmaus kun je ze vinden.




 



woensdag 20 april 2016

I am back from Felletin

Ik heb een fantastische week gehad in Felletin.  We waren met tien vrouwen , waarvan er zelfs één uit Spanje en één uit de Verenigde Staten. Allemaal kwamen we om de specifieke techniek van Maria Friese te leren.
De eerste twee dagen maakten we proeflapjes, waarbij we experimenteerden met  verschillende methoden om relief te krijgen.



Dit is mijn proeflapje, ik vind het zelf heel goed gelukt, de kraters zijn helemaal open, het lapje is ongeveer 20 x 20.
IK had deze techniek graag in mijn eindstuk willen gebruiken maar volgens Maria was dat te ingewikkeld.
Nog een oefenlapje van iemand anders.

Hier knipt Maria mijn werkstuk open , na ongeveer één dag vilten!
Het lijkt op een leeggelopen rugbybal. D
Dit is het eindresultaat,  na nog een dag vilten, de kleur is blauw/ groen, met rode en paarse kraters, waarin soms garen verstopt zat.
De groepsfoto...., Maria is degene in het midden zonder werkstuk.
Nog een paar werkstukken van dichtbij.



We maakten in die week nog een excursie naar een spinatelier (filature Terrade), een oud familiebedrijf op een prachtige plek buiten het dorp.

Zoon leidde ons rond langs zware ijzeren machines. uit het begin van de vorige eeuw.

De verfruimte.

In een donker klein schuurtje kon ook wol gekocht worden. Ik kocht drie strengen wol, een mengels van Yak en merino, erg zacht en heel erg warm, voor 4,40 per ons, geen geld toch?

De foto's zijn gemaakt door Maria Friese, Melusine van Lainamac en door mij;


zondag 10 april 2016

I am off to Felletin

Morgenochtend rond zeven uur vertrek ik voor een 5 daagse workshop natvilten naar Felletin, ongeveer 80 km hier vandaan.
Maria Frieze is de kunstenares die ons lesgeeft.
De eerste twee dagen gaan we experimenteren met vilten in 3D,  en de daarop volgende drie dagen maken we ons werkstuk, een sculptuur, object in 3D.
Op het blog van Maria kun je zien wat de groep vorig jaar in Felletin heeft gemaakt.
De workshop wordt gehouden in een gebouw op het terrein van het Lycée des Metiers du Batiment , een honderd jaar oude school die we in Nederland een MBO ambachtschool  zouden noemen. Vanuit heel Frankrijk komen kinderen hier een vak leren.
Het is een prachtig gebouwenkomplex op een heuvelachtig terrein, met fenomenale uitzichten.

Miin tas is gepakt en ik heb er zin in!
Wordt vervolgd. 

zondag 3 april 2016

More cute things

Ik maakte nog wat kleine knuffeldingetjes voor kinderen, dat loopt altijd goed op de markt en ik vind het zo leuk om te doen.
Het gebreide poppetje is een gratis patroon van Little Cotton rabbit.
Voor het doosje heb ik een luciferdoosje als patroon gebruikt en ze zijn gemaakt van oude kerstkaarten.



Het patroon van de muisjes is van Ann Wood, ze heeft ook een gratis leuk kippetje op haar site...

De kussenideetjes komen van Pinterest .


Gisteren heb ik ook stof voor drie tassen geknipt. Ik had even geen inspiratie, maar na gesnuffel op Pinterest en in mijn Japanse tassenboeken is de inspiratie weer terug. 
En ik heb wat nieuwe canvas stoffen gekocht dat helpt ook altijd om nieuwe ideeen vorm te geven. Ik heb natuurlijk stoffen genoeg maar soms heb je gewoon iets nieuws nodig. Ja toch? 

Deze week kan ik ook mijn tas gaan pakken voor mijn workshop (stage noemen ze dat hier) volgende week in Feleltin. 
Daarover volgende keer meer.