Afgelopen dinsdag hadden we weer ons maandelijkse damesclubje. Twee Franse dames en twee Nederlandse. In de zomer bekijken we elkaars tuin, verven we sjaals en experimenteren we met indigo. In de winter kleien we of doen origami of kokkerellen we onder leiding van Lucy.
Rond Kerst maken we altijd bonbons met elkaar en nu was het tijd voor een gezond taartje. We maakten er drie!
Lucy is altijd op zoek naar ideeen om haar recepten te vernieuwen en probeert zo gezond mogelijk te koken.
Hier is haar taartbodem recept dat we gebruikten om drie taartjes van18 à 20 cm te maken:
200 gr Magere kwark
70 gr olie, zonnebloem of koolzaad
Snufje zout
300 gr Bloem, wij gebruikten T65 dat is iets minder fijn dan bloem
2 tl bakpoeder
Eventueel een paar eetl melk
Bereiding:
1 Meng het bloem, zout en bakpoeder door elkaar. Maak een kuiltje en doe de natte ingredienten erin, zonder de melk. Is het deeg te droog voeg dan in beetjes wat melk toe.
2 Kneed het deeg snel ( niet te lang kneden dus) en laat het ongeveer een half uur rusten op kamertemperatuur.
3 Uitrollen tot de gewenste maat. Wij deelden het deeg in drieen, het is ook genoeg voor twee vormen van 26 cm.
4 Baktijd ongeveer 40 minuten, is wel afhankelijk van de vulling.
5 Oventemperatuur, hete lucht oven, 170 gr
Het deeg kan ook in de keukenmachine , doe alle ingredienten in de kom en laat draaien tot een soepel deeg.
Om te zoeten had Lucy dadelstroop gemaakt.
recept: 250 gr ontpitte dadels, liefst goede kwaliteit medjoel dadels, die zijn niet om ze te laten glimmen in de suiker gedoopt.
300 ml heet water.
Doe de dadels en het water in de blender en laat even staan zodat de dadels zacht worden, ongeveer 10 minuten
Pureer tot er een dikke stroop ontstaat.
Je kunt de stroop bewaren in de koelkast in een glazen pot met deksel.
Wij maakten drie taartjes. Taartje 1 werd een Tarte Tatin.
Op de uitgerolde bodem werden in vieren gedeelde appels met de bolle kant in de vorm gelegd. (Nog steeds appels van eigen boom!!!)
Rond Kerst maken we altijd bonbons met elkaar en nu was het tijd voor een gezond taartje. We maakten er drie!
Lucy is altijd op zoek naar ideeen om haar recepten te vernieuwen en probeert zo gezond mogelijk te koken.
Hier is haar taartbodem recept dat we gebruikten om drie taartjes van18 à 20 cm te maken:
200 gr Magere kwark
70 gr olie, zonnebloem of koolzaad
Snufje zout
300 gr Bloem, wij gebruikten T65 dat is iets minder fijn dan bloem
2 tl bakpoeder
Eventueel een paar eetl melk
Bereiding:
1 Meng het bloem, zout en bakpoeder door elkaar. Maak een kuiltje en doe de natte ingredienten erin, zonder de melk. Is het deeg te droog voeg dan in beetjes wat melk toe.
2 Kneed het deeg snel ( niet te lang kneden dus) en laat het ongeveer een half uur rusten op kamertemperatuur.
3 Uitrollen tot de gewenste maat. Wij deelden het deeg in drieen, het is ook genoeg voor twee vormen van 26 cm.
4 Baktijd ongeveer 40 minuten, is wel afhankelijk van de vulling.
5 Oventemperatuur, hete lucht oven, 170 gr
Het deeg kan ook in de keukenmachine , doe alle ingredienten in de kom en laat draaien tot een soepel deeg.
Om te zoeten had Lucy dadelstroop gemaakt.
recept: 250 gr ontpitte dadels, liefst goede kwaliteit medjoel dadels, die zijn niet om ze te laten glimmen in de suiker gedoopt.
300 ml heet water.
Doe de dadels en het water in de blender en laat even staan zodat de dadels zacht worden, ongeveer 10 minuten
Pureer tot er een dikke stroop ontstaat.
Je kunt de stroop bewaren in de koelkast in een glazen pot met deksel.
Wij maakten drie taartjes. Taartje 1 werd een Tarte Tatin.
Op de uitgerolde bodem werden in vieren gedeelde appels met de bolle kant in de vorm gelegd. (Nog steeds appels van eigen boom!!!)
Lucy doet er vervolgens altijd een aantal eetlepels dadelstroop overheen maar dit keer hebben we YACON gebruikt. Een vrijwel onbekende siroop, gemaakt van Yaconwortels. het is niet zo makkelijk te vinden en nogal prijzig . Het voordeel van yacon is dat het de bloedsuikerspiegel niet noemenswaard beinvloedt.
Vervolgens de uitgerolde bodem eroverheen, goed de randen naar binnen vouwen en dan de oven in, na ongeveer 40 minuten ......
Voor het tweede taartje werd de bodem uitgerold, in een vorm gedaan. Vervolgens een paar eetlepels dadelstroop en daarna appels in kleine stukje met gedroogde gewelde vijgen. In de oven en dit is het resultaat.
Voor het derde taartje rolden we het deeg uit op een stuk keukenpapier dat op een pizzabakvorm lag.
Eerst een dun laagje (bijna) suikervrije jam, appelschijfjes, beetje citroensap, ammandelsnippers en vervolgens werd de rand over het taartje gevouwd.
Van de hoeveelheid deeg werd ook nog 1 appelflapje gemaakt, je ziet het rechtsboven in de oven.
De taarten werden in drieen verdeeld en zo gingen wij naar huis met een bord vol heerlijke taart.
Het was weer een gezelige middag , veel geleerd, veel gelachen en appeltaart gegeten, want Lucy had er natuurlijk al eentje van te voren gemaakt voor bij de thee.
De Tarte Tatin taart is het lekkerst dezelfde dag en de andere twee
zijn goed een paar dagen te bewaren in de koelkast, even opwarmen in de oven..... en smullen maar!
Wauw zeg, dat klinkt goed, qua samenstelling van de ingrediënten. Daar ben ik wel voor ivm mijn diabetes (type 2), zoek ik ook altijd naar recepten, die minder "kwaad" kunnen. Ik ga het ook proberen. Gezellig hè zo een middag, dat mis ik eigenlijk best. Het lijkt wel dat als je op de campagne woont, je daar veel meer mee bezig bent. Leuk hoor.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Sylvia.
Ik heb een dreigende diabetes 2 vandaar dat ik aan de Yacon ben begonnen. Het is ook heerlijk op pannekoeken.
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke en inspirerende recepten! Vooral omdat ze zonder toegevoegde geraffineerde suikers gemaakt zijn spreekt het me erg aan. Yacon ken ik nog niet, ik ga eens op zoek. Dank voor het delen Baukje, ik krijg spontaan zin om te gaan bakken ;o)
BeantwoordenVerwijderenWat een leuke recepten. Ik ben er blij mee want ik ben aan het lijnen dus dat komt goed uit een beetje gezondere taartjes.
BeantwoordenVerwijderenFijne paasdagen Baukje
Oohh, wat zien die taarten er heerlijk uit! Hier zitten watertanden en niets kunnen proeven, wat doe je ons aan.
BeantwoordenVerwijderenMaar jullie hebben er vast van genoten.
Misschien zijn ze zelfs al op...
Sommige ingredienten hoor ik ook voor het eerst !
BeantwoordenVerwijderenFijn zo gezellig met elkaar :0))
Sound and looks delicious thank you for the recipes xx
BeantwoordenVerwijderenEn nu... Heb ik zin in appeltaart! :-)))
BeantwoordenVerwijderenGebruikten jullie geen kaneel? Ik heb gehoord dat dat ook de bloedsuikerspiegel gunstig beïnvloedt?
Lieve groetjes,
Sandra
Wat een lekkere en gezellige middag! Leuk om geregeld met zo'n groepje vriendinnen samen te komen en dan heb je ook nog zulke lekkere recepten voor ons :-)! De Yacon hebben we eens opgezocht, dat lijkt inderdaad een heel handige suikervervanger!!
BeantwoordenVerwijderenGeniet van je Paasdagen met zo nu en dan een stukje taart :-).
Lieve groet, Nelleke
Leuk zo'n middag met vriendinnen en dan ook nog zulk resultaat! :) Ik ga dit zeker uitproberen. Meteen even dat lijstje overnemen!
BeantwoordenVerwijderenFijne Pasen!
Delicious!
BeantwoordenVerwijderenHappy Easter,
xx
ziet er lekker uit! ik ga hem een keer uitproberen...
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Evelyn
Oh my goodness they all look so yummy! Such a nice idea that you all get together during the year to share different activities!
BeantwoordenVerwijderenHope you enjoyed eating them!
Gill xx
Hmmmm, ik rook iets en moest weten waar het vandaan kwam. Zo kom ik op jou blog die ik nog niet had gezien. Die lekkere recepten moet ik ook eens proberen! Jullie hebben vast een hele leuke dag gehad.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Joke
Leuke blog! En mooie foto’s.
BeantwoordenVerwijderen